Maaf sila aktifkan javascript.

Epic War TD 2 : Tower Defense Yang Menyakitkan Kepala

Begitu banyak sekali permainan dari genre Tower Defense yang telah saya mainkan. Tiada satu pun yang saya anggap 'mudah'. Ya, saya memang agak 'kureng' sedikit dalam bab permainan, tetapi bagi saya Tower Defense mencabar minda dan emosi. Setakat mengusik minda saya tidak beberapa kisah sangat, tapi apabila menyentuk emosi akibat kalah berulang kali, bagi saya permainan itu harus 'dikuburkan' dengan mengalahkan pula permainan itu sehingga habis kesemua level.

Jika anda peminat genre ini, anda pasti sudah pun membaca artikel saya yang terdahulu di sini : Top 3 : Permainan Tower Defense Android 2014/2015

Dalam artikel tersebut, saya telah menulis sedikit ulasan mengenai permainan Kingdom Rush Origins, Myth Defense 2 : DF Platinum, dan juga Anomaly Defenders. Antara ketiga-tiga permainan itu, paling sukar sekali bagi saya adalah Myth Defense 2 : DF Platinum.


Namun, setelah mencuba Epic War TD 2, sebuah permainan yang telah direka oleh AMT Games, angin di kepala saya sudah 'naik' ke 'satu badan'.

Masakan tidak, ia bukan hanya permainan tipikal Tower Defense, bahkan ia juga lebih berbentuk 'puzzle'. Ini bermaksud pembangun akan membiarkan anda meneka apakah tower yang terbaik untuk diletakkan di satu-satu tempat, apakah naik taraf yang sesuai, dan berapakah jumlah tower dari jenis yang sepatutnya ditempatkan di tempat yang juga 'sepatutnya' untuk ia.

Pening? Saya yang main ni lagi lah pening! Pening gila hoiii.. susah betul nak menang level 9 ni.. Hahaha!


Seperti yang dapat anda lihat pada paparan skrin di atas, permainan ini dilancarkan pada harga USD2.99, bersamaan dengan RM10.77 mengikut kiraan Google Play Store. Itupun kata pembangun di ruang penerangan permainan tersebut, ianya adalah harga 40% diskaun, 'harga pengenalan' untuk pembeli terawal. Bermakna harganya kalau tidak dibeli sekarang akan naik lagi setelah ia mencecah harga sebenar. (Mohon yang menggunakan duit PTPTN atau masih lagi dalam tanggungan mak ayah tidak mention blog-blog aplikasi pirate di ruangan komen nanti ya, terima kasih..).

Anda nak lihat sedikit previu? Lihat pada paparan skrin di bawah pula:


Rating saya? Masih terlalu awal untuk diberikan rating yang adil seadil-adilnya. Tetapi cukuplah saya katakan permainan ini masih boleh ditambah baik dari segi kepermainan (gameplay), dan juga keseimbangan (balance) untuk membina serta menaik taraf sesebuah tower. Bagi saya permainan ini cukup memuaskan hati dari segi grafik, manakala lain-lain faktor ialah ia tidak mempunyai In-App Purchases. Bererti segala naik taraf sesuatu tower datangnya dari permainan ini 100% tanpa melibatkan wang digital a.k.a wang anda yang dicaj melalui pembelian coins/gold/gems.

Jika anda 'keras-teras' serta 'kipas-susah-mati' permainan Tower Defense, ini adalah permainan wajib beli untuk anda : Epic War TD 2

Tunggu apa lagi ni? Main laaa.. It is time for warrr.. Arrrrr.. Makan budakkk..


Powered by Blogger.