Maaf sila aktifkan javascript.

Akhirnya, Google Chrome Versi Desktop Memperoleh Data Saver Melalui Extension

Sesiapa yang biasa menggunakan Chrome untuk Android pasti akan tahu bahawa Google telah mengimplementasikan fungsi Data Saver terbina dalaman. Seperti biasalah, terdapat pro dan kontranya untuk fungsi tersebut.

Saya sendiri amat sukakan ia, namun apabila kita 'melalukan' rangkaian internet kepada Data Saver tersebut, ia secara automatik mematikan AdBlock yang telah dipasang (AdAway sebagai contoh, yang menggunakan fail host untuk menyahaktif semua iklan-iklan). Jadi apabila menggunakan Data Saver, secara automatik iklan-iklan yang ada pada mana-mana laman web akan kembali terpapar, dan lebih teruk iklan jenis pop-out. Asal klik dia keluar, asal klik dia..... ahhh.. malas nak cerita.


Sekarang, fungsi yang sama dah pun ada pada Chrome untuk desktop. Cuma bezanya, ia hadir dalam bentuk extension, dan bukan terbina dalam seperti pada Android.

Jika diklik pada butang extension tersebut, ia akan memaparkan graf jumlah penjimatan data, sebelum dan selepas penggunaan extention Data Saver. Extension ini masih lagi dalam fasa beta, bermakna ia masih mengandungi bugs, cuma setakat ini ia agak stabil dan tidak menunjukkan apa-apa tentangan kepada extension yang lain.


Fungsinya mungkin agak 'kecil' kepada sesetengah orang, tetapi situasi di Malaysia ini, jika dapat berjimat dalam apa jua cara sekalipun, itu adalah satu kelebihan yang tidak dapat ditolak, tak gitu?

Jumlah penjimatan yang terperinci boleh diteliti melalui pautan seperti di bawah:

chrome://net-internals/#bandwidthAnda boleh cuba extension ini dengan memasang ia melalui pautan berikut:

Chrome Data Saver (Beta)


Powered by Blogger.