Maaf sila aktifkan javascript.

Menggunakan Viper4Android Pada Lollipop

Entri kali ini ialah untuk mereka yang sama dengan saya, iaitu Audiophiles. Sejak Android 5.0+ Lollipop mula dilepaskan kepada pelbagai peranti, ia menjadi tanda aras kepada semua aplikasi untuk dikod bagi menjadi serasi dengan sistem operasi tersebut.

Namun kita tahu bahawa sesetengah pembangun mungkin tidak punya masa yang mencukupi untuk mengemaskini aplikasi mereka, atau mungkin juga sudah berputus asa untuk mereka yang tidak cukup kuat.

Apapun hidup perlu diteruskan. Jadi buat mereka yang gilakan audio gempak, dan mahu menggunakan Viper4Android (v4A) pada peranti masing-masing yang sudahpun dinaik taraf kepada Lollipop, ini adalah caranya.

1. Muat turun fail V4A di sini : Viper4Android

2. Flash fail ini melalui custom recovery. Kemudian buka V4A dan pasangkan pemacu (driver) lalu reboot.

 3. Pasang aplikasi SELinux Mode Changer : SELinux Mode Changer


4. Tukarkan kepada mode PERMISSIVE dan reboot.

5. Cuba buka aplikasi Spotify dan periksa status pemacu.


Tutorial ini telah dicuba pada OnePlus One, ROM CyanogenMod Nightly. Jika anda menggunakan peranti dan ROM lain, anda masih boleh mencuba kaedah ini dan komen hasilnya di sini. Untuk pengguna Nexus 5 (atau lain-lain peranti) jika terdapat ralat atau ia tidak berfungsi, anda boleh cuba untuk nyahaktif 'Use NUPlayer' melalui Developer options.

Tak lupa juga sila nyahaktif semua 'audio effects' lain seperti AudioFX dan DSP Manager untuk mengelakkan pertembungan antara aplikasi-aplikasi tersebut.

Rujukan :

1. XDA (1)

2. XDA (2)

3. XDA (3)


Powered by Blogger.