Maaf sila aktifkan javascript.

Xtreme Download Manager: Perisian Pengurus Muat Turun Menyerupai Internet Download Manager

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Sudah terlalu banyak ulasan tentang perisian pengurus muat turun yang dikarang pada blog ini. Namun begitu, perisian Internet Download Manager (IDM) masih agung pada pandangan sekalian manusia dan mendominasi carta pengurus muat turun semenjak berkurun lamanya. Sehinggakan terbit artikel perisian alternatif kepada IDM seperti artikel ini. Sudah menjadi kewajipan pengguna-pengguna sistem pengoperasian Linux mencari pilihan lain bagi perisian IDM kerana perisian ini tidak dapat dijalankan secara mutlaknya pada sistem pengoperasian Linux.Perisian pengurus muat turun Xtreme Download Manager (XDM atau XDMAN) dibangunkan oleh saudara Subhra Das Gupta. Perisian ini direka khusus untuk platform Linux dan Microsoft Windows. Perisian ini juga dikuasakan oleh Java. Jadi, sekiranya anda ingin menggunakan perisian ini, pastikan anda telah memasang aplikasi Java pada komputer anda terlebih dahulu. Perisian ini juga memiliki antara muka yang hampir menyerupai perisian IDM, hal ini sekali gus tidak memudahkan anda untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran perisian ini. Pada hemat saya, perisian ini bekerja setaraf dengan apa yang dikatakan oleh pembangun pada laman web rasmi perisian ini. Mari kita lihat ciri-ciri perisian ini. 
  • Extreme download acceleration. (up to 32 segments per download, connection re-use, data compression)  
  • Integration with almost every browser available, including Google Chrome,Firefox, Internet explorer, Opera, Safari, SeaMonkey or any other browser/application using advanced browser integration.  
  • Capture flv,webm(html5),mp4,avi and many other video formats from numerous sites like YouTube, Metacafe, Dailymotion, Vimeo etc with XDM media grabber.  Ability to refresh dead/broken/invalid download links (caused by session-expiration) using refresh link option.  
  • Scheduling, virus scanning, auto shutdown, batch download, clipboard monitoring,drag and drop etc.   
  • Ability to run within corporate firewall as XDM supports automatic proxy configuration scripts, proxy authentication (NTLM,Digest,Kerberos,Spengo), installation without admin rights. Currently only one commercial download manager supports these features.
  • Supports HTTP, HTTPS, FTP, redirection, cookies, authentication (including Windows ISA ), password management etc. 
Selain mendakwa perisian ini mampu menawarkan kelajuan muat turun yang meningkat sehingga 5-6 kali daripada kelajuan biasa. Perisian ini juga menyediakan pemalam atau sambungan bagi pelayar web Firefox, Google Chrome dan pelayar web yang lainnya. Ketersediaan pemalam ini bagi pelayar web yang popular mampu memudahkan urusan memuat turun sesuatu dokumen ataupun fail-fail tertentu. Namun pada penggunaan saya, pemalam ini kadangkala gagal berfungsi dengan baik pada beberapa laman web. Jadi, langkah pencegahan dan penambahbaikan telah saya jalankan dengan memasang pemalam FlashGot pada pelayar web Firefox.

Dimuat turun dengan menggunakan kelajuan sambungan internet 5Mb/s (Unifi)
Kaedah Pemasangan Perisian XDMAN.
Masukkan baris perintah di bawah satu per satu.

1. Memuat turun XDMAN.
mkdir xdman 
cd xdman
wget -c http://sourceforge.net/projects/xdman/files/xdman.zip/download

Anda juga boleh memuat turun fail xdman.zip secara manual terus daripada laman web rasmi XDMAM [di sini] dan simpan di dalam direktori xdman.

2. Sari (Extract) XDMAN.
unzip download.zip
Anda juga boleh menyari secara manual. Anda hanya perlu mengakses direktori XDMAN dan klik kanan, pilih Extract, seperti mana yang biasa anda lakukan.

3. Memasang XDMAN.
chmod +x xdman.sh atau chmod +x xdman
./xdman.sh atau ./xdman
4. Memasang pemalam XDMAN pada pelayar web Firefox.

Terlebih dahulu, jalankan perisian pengurus muat turun XDMAN dan jalankan pelayar web Firefox. Masukkan pautan di bawah pada ruangan pelayaran.
http://localhost:9614/xdmff.xpi
Selesai sudah artikel tentang pengurus muat turun XDMAN ini.

Pautan Rujukan.
1. http://xdman.sourceforge.net/
2. http://linuxg.net/xtreme-download-manager-how-to-install-xdman-on-ubuntu-13-04-12-10-12-04-linux-mint-15-14-13/
3. http://www.noobslab.com/2014/02/xtreme-download-manager-updated-and.html

Sekian, Assalamualaikum.
Powered by Blogger.