Maaf sila aktifkan javascript.

FastSSH Alternatif Kepada VPN

Assalammualaikum semua. Apa khabar? Harap semua berada dalam keadaan sihat. Hari ini saya ingin berkongsi satu laman web dari seberang yang menyediakan perkhidmatan SSH (Secure Shell) secara percuma. Apa itu SSH? Tidak perlu saya terangkan dengan lebih lanjut, kerana sebelum ini laman sesawang OMG Hackers sudah banyak kali membicarakan tentang apa itu SSH dan VPN serta kepentingannya seperti di sini: Artikel tentang SSH

Okay, tanpa membuang masa lagi, kita teruskan ke laman sesawang tersebut: FastSSH


3

Jika dilihat terdapat tiga pilihan untuk server iaitu Asia, Eropah, dan juga Amerika Utara. Pilih mana-mana server ikut kesesuaian anda. Bagi saya pula, saya suka memilih server dari Eropah kena banyak pilihan serta laju dari segi download speed.


4

5

6

Setelah siap membuat akaun anda, apa yang diperlukan ialah perisian untuk menyambung rangkaian komputer anda ke server SSH tersebut. Terdapat banyak perisian yang boleh digunakan, contohnya putty, bitvise, tunnelier, dan lain-lain dimana anda boleh cari sendiri. Tetapi saya akan syorkan perisian yang selalu saya gunakan iaitu Plink Portable.7

Speedtest menunjukkan tiada kelajuan muat turun yg berkurangan. Saya menggunakan streamyx 4Mbps.


8

DNSLeakTest juga menunjukkan tiada kebocoran DNS bila menggunakan akaun FastSSH serta perisian Plink ini.


9

Ok.. itu saja dari saya buat masa ini, diharap jika terdapat permasalahan bolehlah di utarakan pada ruangan komen di bawah. Selamat malam dan selamat beramal dari saya buat semua warga OMG Hackers.

p/s: Pantang larang bila menggunakan SSH ialah tidak boleh muat turun fail torrent menggunakan client seperti bittorent. Tetapi anda boleh muat turun torrent menggunakan file leecher seperti filestream.me dan hive.im.
Powered by Blogger.