[ Tutorial ] Upgrade Manual Windows 10, Termasuk Crack Sshhh



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Berjumpa lagi kita pada bahagian Tutorial. Gambar atas kredit kepada owner.
Kali ini saya nak buat tutorial mengenai upgrade manual Windows 10.
Termasuk crack Windows jangan risau :P


Saya cerita sedikit mengenai edisi Windows 10.
Windows 10 datang dengan 4 versi, iaitu Home, Pro, Enterprise dan Education.
Anda boleh lihat link bawah ini untuk tengok perbezaan antara keempat2 versi tersebut.
Perbezaan Windows 10 ( English ) 

Seperti biasa, System Requirements perlu ada untuk lihat sesuai atau tidak.
  • Berada versi terkini Windows 7 SP1 atau Windows 8.1 Update ( tapi tutorial ni kita buat manual, abaikan. hahaha )
  • Processor : Minimum 1Ghz atau processor berkelajuan tinggi atau SoC ( System On Chip )
  • RAM : Minimum 1GB untuk 32-bit, manakala minimum 2GB untuk 64-bit. Lebih dari 2GB disarankan pakai 64-bit yer.
  • Hard disk : 16GB untuk 32-bit OS manakala 20GB untuk 64-bit OS. Kalau hard disk besar jangan bimbang. Tambah2 pakai SSD, terasa kelajuan dia. Hahaha
  • Graphic Card : Minimum DirectX 9 atau yang terkini mempunyai driver WDDM 1.0. Jika graphic card model lama, disarankan MOD dahulu pada Windows 7 ( jika dah pakai Windows 8, pakai balik installer yang anda guna untuk Windows 8 ). 
  • Display : Minimum 800x600
 Jika ciri2 di atas menepati komputer anda, bolehlah muat turun barang2 kat bawah ni.
Jika barang2 di atas tu dah siap muat turun, masa untuk mulakan langkah pertama.
Pastikan barang yang kena extract tu, extract siap2. ( Sila letak exclusions folder yang ada barang2 di atas termasuk folder Download yer )

Langkah Pertama
Anda perlu install dahulu Windows 7 USB DVD Tool ni dulu.
Selesai install, sila connect USB yang anda nak guna untuk boot OS, pastikan USB minimum 8GB kerana ISO Windows 10 besar la jugak :3. Sila buka program tersebut. Akan keluar seperti gambar bawah ni kan?
klik untuk lebih jelas

Sila klik Browser dan cari ISO yang anda muat turun tadi tu.
Kemudian klik Next dan akan keluar seperti gambar bawah ni.
 klik untuk lebih jelas

Jangan klik Start over nanti dia patah balik gambar pertama tu. Hahaha. Klik USB device jika anda nak burn to USB, ataupun DVD ( kena masukkan DVD kosong lah ).
Bila dia tengah buat kerja tu, disarankan anda jangan usik komputer anda. Pi la tengok TV ke, on9 dekat smartphone ke, ataupun mengurat awek sebelah rumah ke. Siap proses tu tekan Start over pun boleh, pangkah terus pun boleh. Siap dah langkah pertama.

Langkah Kedua
Pastikan anda sudahpun backup data2 ( dalam folder User ( yang ada Document, Music, Picture, dll ), driver download siap2 ( walaupun Windows 8/8.1 - 10 ni automatik download driver ) untuk install driver yang Windows tertinggal untuk install dan salin storage detail. Local C berapa GB, Local D berapa GB.
Selesai backup dan download driver, boleh la Shut Down komputer anda. ( pastikan anda tidak connect USB tersebut pada USB Hub, sila connect direct USB komputer anda )
Sila masuk Boot Menu ( kalau model notebook saya HP F9, Acer pulak F12 ).

Sila pilih boot from USB anda, tunggu boot animation Windows, dan klik Install Now.
Sila ambik Custom : Install Windows Only ( Advanced ), dan delete semua partition ( jika Local D anda buat backup data, Partition 3 selalunya Local D. Lihat storage detail yang anda salin tu. Tujuan salin takut silap delete partition hilang backup data. Hahaha. Contoh gambar bawah, yang atok Google bagi :D
klik untuk lebih jelas
 klik untuk lebih jelas

Pastikan anda letak Partition 3 lebih besar dari Partition 2 kerana P3 tujuan untuk backup data or letak Games ke.
Sila Format Partition 2, baru tekan Next. Tunggu proses selesai.
Agak lama jugak la, kemudian ikutlah arahan tersebut.
Jika ia mintak key, salinlah product key dibawah mengikut versi Windows anda install.

Windows 10 Professional = W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX
Windows 10 Professional N = MH37W-N47XK-V7XM9-C7227-GCQG9
Windows 10 Enterprise = NPPR9-FWDCX-D2C8J-H872K-2YT43
Windows 10 Enterprise N = DPH2V-TTNVB-4X9Q3-TJR4H-KHJW4
Windows 10 Education = NW6C2-QMPVW-D7KKK-3GKT6-VCFB2
Windows 10 Education N = 2WH4N-8QGBV-H22JP-CT43Q-MDWWJ
Windows 10 Enterprise 2015 LTSB = WNMTR-4C88C-JK8YV-HQ7T2-76DF9
Windows 10 Enterprise 2015 LTSB N = 2F77B-TNFGY-69QQF-B8YKP-D69TJ
Maaf saya tidak ingat website yang saya guna untuk product key Windows 10 saya. Saya cuba skip, keluar error apa tah, sebab tu saya cari key dan masukkan tiada masalah. Cuba tengok key ini. Kalau berjaya, tahniah. Jika tidak, sila feedback untuk saya cari key yang berguna untuk anda semua.
Jika ada nampak Express Setting klik jer yang tu. Tunggu sehingga anda masuk Desktop.
Macam cara saya, saya tidak connect internet, akan connect internet selepas masuk Desktop.

Langkah Ketiga
Selepas masuk Desktop tu, sila connect internet
Anda perlu crack dahulu Windows. Ini contoh kedua2 crack yang sesuai untuk Windows 10.
Saya guna KMSPico, yang ni kena install dahulu. Jangan risau saya lampirkan gambar dibawah.

klik untuk lebih jelas

Kiri tu KMSAuto Lite 5+ manakala kanan tu KMSPico.
KMSAuto Lite 5+ tu anda perlu tekan Activate Windows manakala KMSPico tu hanya klik button merah tu.
Anda boleh guna lagi crack ini untuk Microsoft Office 2013 :)

Langkah Keempat
Selesai anda crack Windows, anda perlu install Microsoft .NET Framework 2.0
Sebenarnya tak perlu pun install Framework 2.0 ni, buat syarat untuk install Framework yang lain.
Macam notebook saya driver lama, memerlukan Framework 2.0 janji anda crack dahulu Windows.
Lepas anda klik Framework 2.0 tu, akan keluar seperti gambar di bawah. Klik Install this feature.

klik untuk lebih jelas

Selesai sahaja install feature tu, disarankan restart komputer anda ataupun proceed install driver.
Untuk notebook model baru tiada masalah untuk install driver tanpa Framework tersebut ( ada sesetengah notebook automatik download driver :) ). 
Tak silap saya graphic ATI memerlukan Framework ini. ( berdasarkan pengalaman saya guna ATI Mobility Radeon X1300 huhuhu ).

Itu sahaja langkah2 yang perlu anda paham dan buat.
Mudah bukan? Jangan silap langkah, tak pasal2 kena repeat format balik. Hahaha.
Disarankan anda buat Clean Install Windows 10 untuk mengelakkan sebarang ralat.

Windows 10 juga boleh restore backup dari Windows 7 jika anda direct upgrade dari Windows 7.
Crack diatas ialah lifetime activation. Maksudnya jika Windows anda masuk hari ke 179, dia akan automatik renew jadi anda tak perlu renew, semuanya berlaku secara automatik. ( janji letak exclusions folder crack tu yer ( bagi yang kena install dahulu, exclusions folder dia ).
Update Windows? Tiada masalah, anda boleh je update tanpa was2 dan ragu2. :)
Jika anda on komputer anda, tunggu 5 minit jika keluar blank sahaja. Kalau 15 minit macam tu je anda tekan button power kat komputer anda, on balik dia akan masuk Welcome Login.
Kadang2 notebook saya jadi begitu, mungkin crack kot. Hahaha.


* Selamat mencuba dan crack. Sila guna ke jalan yang benar, jangan salah guna. Jika nak guna untuk perniagaan, jangan cekit mahal2 dekat customer. Hahaha. Maaf jika ada kesilapan dalam post ini. Ada sebarang pertanyaan atau pendapat? Komen di bawah.
Powered by Blogger.