Ubuntu 15.10 Kini Dilepaskan, Sedia Untuk Dimuat Turun

Pertama kali menggunakan Ubuntu 15.10 melalui live USB telah membuat hati ini terjatuh. Huh..
Dulu Unity Dash agak perlahan walaupun anda menggunakan peranti yang bagus. Tetapi kini prestasinya bolehlah dikatakan telah meningkat, seiring dengan versi baru iaitu Wily Werewolf 15.10 ini.

Desktop saya ni.. Hehe..

Ini pula saya sedang gunakan SM Player. Cun kan theme dia?

Kalau anda nak baca Release Note penuh, sila ke pautan ini : WilyWerewolf/ReleaseNotes - Ubuntu Wiki

Apa perubahan ketara?

- Linux Kernel 4.2.0
- Overlay Scrollbar yang baru
- Systemd sebagai boot service lalai (default)
- FFmpeg kembali ke repo rasmi Ubuntu
- Aplikasi lalai dalam Ubuntu telah dikemaskini versi
- Unity versi 7.3.3 (Adoi bila la nak merasa Unity 8 ni)
- Gnome 3.16
- Sokongan kepada GTK 3.16.xx
- Sokongan kepada Python 3.5
- Sokongan kepada Steam Controller
-Wallpaper baru! Hahah!
- Lain-lain perubahan ketara.. (letih nak mencari.. Hehe..)

Tapi serius, dulu memang saya tak beberapa suka dengan Unity. Sekarang saya dah dapat menerima sedikit-sebanyak perubahan ini (huh!). Saya cuma berharap sangat satu hari nanti Unity bar akan dapat diubah kedudukannya, atau paling tidak ia mempunyai 'intelli-hide'! Penting ni!

Muat turun Ubuntu 15.10, Wily Werewolf di sini : Ubuntu Download
(Lynk.my tu pautan iklan je. Klik 'Skid ad' okeh..).


Powered by Blogger.