Maaf sila aktifkan javascript.

Lindungi Mata Anda Pada Malam Hari Dengan f.lux

Kebiasaannya, fungsi auto brightness pada telefon bimbit pintar masing-masing sudah dilengkapi dengan sensor pengesan cahaya yang akan menyelaraskan keterangan skrin. Dengan adanya fungsi ini, sedikit sebanyak membantu mata kita ketika melihat skrin pada waktu malam atau di dalam bilik yang gelap. Cuma masih ada satu kekurangannya iaitu cahayanya masih dapat menyakitkan mata.

Samalah juga konsepnya dengan skrin pada PC/Laptop anda. Keterangan yang paling minima sekalipun masih mampu membuatkan mata anda sakit seterusnya menyebabkan gangguan pada retina mata.

Jadi apa penyelesaiannya?

Gunakanlah f.lux.

(Untuk telefon bimbit juga ada aplikasi khas, itu nanti saya kongsikan kemudian).


Apa Itu f.lux?

f.lux ialah applet desktop untuk Windows, Linux, Mac, iPhone, iPad dan iPod touch yang akan mengehadkan sinaran pada skrin anda, dan menggantikan ia dengan tona warna yang 'hangat', yang lebih 'mesra' kepada mata anda. Anda boleh cuba bezakannya melalui paparan skrin di bawah:

f.lux off

f.lux on

Hmmm.. Maaf, tak tahulah kenapa tak dapat ambil screenshot untuk keadaan ketika f.lux sedang berfungsi. Nampak sama pula. Anda pura-pura nampak je lah ye.. -_-

Apa yang menarik ialah f.lux melakukan segalanya untuk anda secara automatik. Ia akan mula meredupkan skrin anda pada waktu malam, dan menerangkan ia kembali pada siang hari. Terdapat tetapan-tetapan ringkas yang boleh anda ubah dan terokai sendiri:


Untuk Ubuntu, sila gunakan baris perintah di bawah bagi memasang f.lux:
sudo add-apt-repository ppa:kilian/f.lux 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install fluxgui
Bagi Windows, Mac, dan lain-lain, anda bolehlah memuat turun f.lux di sini : f.lux: software to make your life better


Powered by Blogger.