Maaf sila aktifkan javascript.

Drone Bagus Atau Sebaliknya?

                                                           .      Gambar Hiasan

Drone,

Seperti yang kita tahu tahun 2015 isu berkaitan "Drone" sering dibangkitkan. Namun tahukah kita apakah itu "Drone"?

Dalam erti kata lain , Drone ialah Pesawat tanpa Pilot/Pemandu. Tetapi perlu diingatkan Drone yang digunakan dimalaysia bukanlah seperti Drone yang digunakan oleh negara-negara lain . Rakyat Malaysia hanya menggunakan Drone untuk Hobby , AerielPhotography , dan sebagainya.

Rakyat Malaysia tidak menggunakan Drone untuk peperangan. 

Drone di Malaysia juga boleh dikenali sebagai "Quadcopter" dan Multicopter.

Quadcopter mempunyai 4 buah motor yang berfungsi sebagai enjin untuk membawa sesebuah beban itu ke awangan . Manakala Multicopter mempunyai lebih dari 4 motor , kebiasaannya boleh dilihat 8 motor.

Seperti saya katakan , Di Malaysia rakyatnya masih berhemah tinggi , cuma kadang2 ada diantaranya cuba membuat kelainan sehingga melampaui batasan.

Drone/Quadcopter/Multirotor ini boleh dibeli di secara dalam talian atau boleh saja pegi ke kedai2 yg terpilih . Yang penting bijaklah dalam membuat pilihan.

Drone juga boleh di-"mount"/dimasukkan  kamera seperti Go-pro , SJ-Cam dan lain2 . untuk melihat imej secara langsung melalui smartphone ia 
bergantung kepada kamera yg dibeli..

                                                                      Gambar Hiasan

Pada yang diluar sana yang berminat, kos utuk mendapat/memiliki Drone bergantung pada spesifikasi dan jenama. Kebiasaanya harga bagi Drone biasa ialah dari RM190 hingga RM5k bergantung pada matawang Malaysia :p .

Sekian.
Powered by Blogger.