11 Perkara Perlu Dilakukan Selepas Memasang Ubuntu 16.04 LTS

Telah lama saya menantikan rilisan ini, akhirnya bertemu jua. Ada yang dipasang secara dual boot pun tidak diusik, dek kerana enggan melepaskan kejutan (surprise) di akhir pelepasannya kepada para pengguna. Bila keluar saja versi stabil, dengan pantas ia dimuat turun dan terus dipasangkan.


Macam biasa, kita 'tweak' dulu sana-sini, barulah rasa 'sedap' nak menggunakannya, betul tak? Ok, jangan berlengah lagi. Jom kita tengok apa yang telah saya buat dalam versi 16.04 LTS kali ini untuk menjadikan ia lebih ohsemmm.

1. Net Speed Indicator

Ahahaha.. jangan ditanya kenapa. Memang ini yang Mr. Hac pasang dulu sebelum yang lain. Mungkin sebab dah terbiasa agaknya, dari Android membawa ke Windows 10, semua kena ada 'benda alah' ni.



'Benda alah' yang tunjuk kelajuan internet kita di Ubuntu ni ada dua, jom cuba dua-dua sekali, ok?

Untuk memasangnya amat mudah, masukkan setiap satu baris perintah di bawah satu demi satu, dan klik Enter.

Indicator Netspeed Unity
sudo apt-add-repository ppa:fixnix/netspeed
sudo apt-get update
sudo apt-get install indicator-netspeed-unity
Indicator Netspeed
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install indicator-netspeed
Sumber : WebUpd8

2. Pasang Google Chrome

Hey serius lah, Google Chrome dalam Ubuntu ni jauh lebih 'RAM friendly' berbanding Windows. Jadi saya syorkan agar anda memasangnya, dan nikmati pelayar web terbaik dari Google ini.

Muat turun : Chrome Browser

Kemudian, halakan (navigasi) Terminal ke folder di mana anda muat turun ia. Gunakan baris perintah di bawah ini untuk memasangnya:

sudo dpkg -i goo <--- taipkan ini sahaja, kemudian tekan butang Tab. Ia akan terus melengkapkan nama pakej deb Chrome yang hendak dipasang tersebut. Seperti biasa, tekan Enter.

Kalau tidak dapat dipasang kerana dependencies tidak mencukupi, sila gunakan perintah ini:

sudo apt-get -f install

3. Pasang Spotify

Meskipun Spotify sudah diabaikan oleh pembangunnya untuk sistem operasi Linux, tetapi buat masa ini apa yang ada, itulah yang kita guna. Gunakan satu demi satu baris perintah berikut:
sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys BBEBDCB318AD50EC6865090613B00F1FD2C19886 
echo deb http://repository.spotify.com stable non-free | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/spotify.list 
sudo apt-get update
sudo apt-get install spotify-client

4. Pasang Codec

Rasanya setiap rilisan Ubuntu, ini menjadi perkara wajib untuk buat Ubuntu jadi lebih 'baik'. Hanya dengan menggunakan satu sahaja perintah, sistem operasi anda akan mampu memainkan media dengan sempurna:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
5. Pasang CCSM

Compiz Config Settings Manager (CCSM) amat diperlukan bagi setiap pengguna termaju (advance user). Kaki tweak a.k.a 'tweakers' kalau tidak ada CCSM di dalam sistem operasi mereka, ianya macam 'tidak sah'.
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager


6. Pasang GIMP

Saya tak pandai sangat guna aplikasi penyunting gambar atau video, tapi kalau ada satu aplikasi yang amat saya senangi kerana paparan antaramuka yang mudah difahami serta ianya mirip kepada Photoshop, maka GIMP adalah jawapannya.
sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp

7. Pasang OpenShot

Hahah, baru sahaja kita berbicara tentang penyunting gambar, ini pula adalah sebuah aplikasi/perisian penyunting video. Ianya merupakan aplikasi yang paling lama 'setia' bersama Linux, dan kini versi terbarunya baru sahaja dilepaskan. Jom cuba!
sudo add-apt-repository ppa:openshot.developers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install openshot-qt


8. Panjangkan jangka hayat bateri dengan memasang TLP

Sebenarnya banyak lagi fungsi TLP ni, tapi senang cerita kalau nak kurangkan suhu lappy/PC awak tu, selain dapat memanjangkan lagi jangka hayat bateri, hah, pasang la TLP ni. Mudah faham kan, kan?
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
sudo apt-get update
sudo apt-get install tlp tlp-rdw
Dah siap pasang, gunakan perintah ini untuk menghidupkannya:
sudo tlp start
9. Gunakan sudo tanpa kata laluan (untuk power user sahaja!)

Amaran, perkara ini sepatutnya hanya boleh dilakukan jika anda telah pun benar-benar 'masak' dengan selok-belok Linux dan memahami ia dengan sebenar-benar faham. Saya suka gunakan sudo tanpa kata laluan kerana ia lebih mudah, tidak perlu masukkan kata laluan setiap kali hendak memasang sesuatu atau apa saja arahan/perintah yang perlu kepada sudo.
sudo visudo
Tambahkan baris ini di akhir teks:

aryaputra ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL

Ctrl + O untuk write dan Ctrl + X untuk keluar dari paparan nano.



10. Menghidupkan 'click to minimize'

Ciri ini sebenarnya dulu ada, tetapi 'ditiadakan' dengan alasan 'buggy'. Lantak kau lah Mark, asalkan boleh dihidupkan 'ikut jalan belakang', kira ok lah tu. Apa yang perlu dilakukan ialah anda perlu buka CCSM yang telah anda pasangkan melalui cara yang telah diajarkan di atas:

Navigasi ke Ubuntu Unity Plugin - Launcher - Minimize Single Window Applications (klik pada kotak tersebut).


Anda juga boleh gunakan perintah di bawah sekiranya anda tidak mahu menggunakan CCSM:

gsettings set org.compiz.unityshell:/org/compiz/profiles/unity/plugins/unityshell/ launcher-minimize-window true

Untuk undo perkara ini, gunakan pula perintah berikut:

gsettings set org.compiz.unityshell:/org/compiz/profiles/unity/plugins/unityshell/ launcher-minimize-window false

Rujuk : askubuntu

11. Pasang SM Player

Apa guna ada Spotify kalau tiada padanannya iaitu pemain video terbaik. Bagi saya SM Player menepati citarasa saya kerana ia sarat dengan ciri yang dikehendaki oleh seorang pengguna termaju.
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo add-apt-repository ppa:mc3man/mpv-tests
sudo apt-get update
sudo apt-get install mpv smplayer smtube smplayer-themes smplayer-skins youtube-dl
Ok cukuplah setakat ini dahulu, saya akan kemas kini kalau saya rasa ada perkara menarik lain yang boleh ditambah. Apapun, pasang dulu Ubuntu 16.04, jangan cakap banyak. Tak pasang, tak guna, tak tahu, tak jatuh cinta. Sekian.



Powered by Blogger.