OxygenOS V3.2.6, Kemaskini 'Kecil' Stabil OnePlus 3

OxygenOS V3.2.6 pada OnePlus 3 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Jumpa lagi kita dalam artikel mengenai OnePlus.
Pada tarikh 14 September 2016 yang lalu, OnePlus telah mengeluarkan kemaskini pada peranti OnePlus 3, iaitu OxygenOS v3.2.6

Apa yang ada dalam kemaskini kali ini? Apa yang baru?
  • Optimized voice call quality of some IM applications
  • Improved adaptive brightness performance
  • Improved camera quality
    • Fixed occasional green/yellow issue
    • Optimized white balance
    • Improved 1080p video recording
  • Addressed some bluetooth connection problems for vehicles
  • Allows third party application to modify ringtone
  • Optimized battery consumption when scrolling
  • Optimized touch accuracy when playing games
  • Added DozeMode switch in Developer options
  • Added PocketMode switch in Display settings
Maaf tiada screenshot ataupun video untuk update kali ini kerana saya pakai sehari ja versi ini.
Mungkin kerana terlalu selesa dengan Community Build hehehe (Bila dah pakai versi CB, tak pandang yang lain dah. Jika ada update, just for testing ja. Perasaan ini sama seperti saya pakai ROM HydrogenOS pada OnePlus 2) dan versi CB kan gabungan OxygenOS dan HydrogenOS.

Saya buat sedikit perbezaan antara versi STABLE (3.2.6) dengan versi BETA (3.5.2)
  • Versi STABLE masih lagi mengekalkan UI (User Interface) OxygenOS manakala BETA sudahpun mutasi dengan HydrogenOS
  • Versi STABLE DozeMode boleh manual setting manakala versi BETA ia built in rasanya kerana tiada option untuk off, tapi kenapa nak off DozeMode? -_-
  • Versi STABLE (3.2.6) dan BETA (3.5.2) pula baiki ralat serta memperkukuhkan lagi ROM pada kemaskini yang lepas (STABLE, 3.2.4 [eh, mana 3.2.5 hahaha] dan BETA, 3.5.1)
  • Versi STABLE dan BETA merupakan versi selamat, patch keselamatan 1 September 2016. (Diperiksa menggunakan QuadRooter app)
  • Versi BETA terdapat 60fps (frames per second) pada 1080p video recording. Wahh, harap versi STABLE akan dapat juga.
  • Versi STABLE ada masalah Open/Close Menu takda dalam Settings>Buttons>(Button setting, long press or double tap). Masalah ini pernah timbul dalam Community Build 3.5.0 manakala versi BETA tiada masalah (sebab mereka dah atasi masalah tersebut pada kemaskini 3.5.1)
Bagi nak guna versi STABLE, tiada masalah kerana ok juga dan bagi nak merasai benda yang baru, versi BETA pun tiada masalah kerana versi Community Build boleh digunakan sebagai kegunaan harian (ada juga ralat, nama pun BETA, tapi boleh buat kegunaan harian hihihi)
Tepuk dada tanya selera, long press home button tanyalah Google. hahaha
Jadi, apa pilihan anda? Versi STABLE (3.2.6) atau BETA (3.5.2)?
Jika ada sebarang persoalan dan pendapat, sila tinggalkan pada komen kat bawah nah?
#NeverSettle

Powered by Blogger.