Penjelasan Perbezaan Kelajuan Penyimpanan OnePlus 3/3T Serta F2FS

Sebelah kiri OnePlus 3 dan kanan OnePlus 3T, kredit pada droid-life

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai OnePlus.
Tahukah anda, OnePlus 3 sebenarnya boleh capai kelajuan seperti OnePlus 3T?
Agak2 anda boleh tak? Mereka beza processor dan kapasiti penyimpanan tetapi menggunakan UFS 2.0 yang sama. Kita bincang di bawah

Kita lihat OnePlus 3T yang buka sana sini laju (sup sap, sup sap, macam jebon) dan processor Snapdragon 821 hanya merupakan penambahbaikan yang kecil (kecil la sangat hihihi) tapi, penyimpanan sama seperti OnePlus 3, iaitu UFS 2.0. Apa rahsia? Carl Peico-founder OnePlus memberi kunci rahsia kejayaan OnePlus 3T, iaitu sistem fail yang ditukarkan dari EXT4 kepada F2FS, yang mana memberi keputusan kelajuan yang berbeza apabila membuka aplikasi. F2FS merupakan sistem fail yang berbeza yang mengambil kesempatan terhadap penyimpanan flash pada peranti tersebut, maka akal dapat berfungsi seperti biasa dan OnePlus 3 dan 3T mempunyai penyelesaian penyimpanan UFS 2.0 yang cemerlang!



kredit untuk Mario Serrafero dari xda-developer, OnePlus 3T F2FS vs OnePlus 3 EXT4

Penyimpanan yang sama, cuma processor ja yang berbeza sedikit, tapi dengan pertukaran sistem fail ni saja cukup merupakan penambahbaikan yang gila pada pretasi dunia sebenar, dengan kelajuan sedikit lebih cepat bila buka aplikasi serta penambakbaikan yang ketara ketika loading membuka permainan yang berat seperti Asphalt 8, macam video kat atas tu. Untuk pengetahuan anda, OxygenOS Beta (sebelum ni nama dia Community Builds) sudahpun terdapat sokongan sistem fail F2FS, yang membawa penambahbaikan pada OnePlus 3.

Seperti video di bawah pula, menunjukan OnePlus 3 dengan OnePlus 3T 128GB membuka permainan yang berat seperti Asphalt 8 dengan sistem fail yang sama, iaitu F2FS. Keputusan agak mengejutkan kerana OnePlus 3 yang menggunakan sistem fail F2FS, kelajuan hampir nak sama dengan OnePlus 3T 128GB! 



kredit untuk Mario Serrafero dari xda-developer, OnePlus 3 F2FS vs OnePlus 3T 128GB F2FS

Jadi, agenda apakah semua ini? Penambahbaikan yang ada pada OnePlus 3T, kini telah tiba untuk OnePlus 3 (iaitu OxygenOS Beta 8, Nougat), malah ini merupakan mod yang biasa untuk OnePlus One untuk sebab yang sama. hahahaha. Anda boleh cuba guna sistem fail F2FS ini dengan Format penyimpanan anda kepada F2FS melalui custom recovery seperti TWRP, tetapi untuk lebih selamat, tunggulah kemaskini yang rasmi untuk OnePlus 3 ataupun boleh cuba Beta 8. Seperti video di atas juga menunjukan perubahan yang ketara dan pengguna OnePlus 3 boleh lah cuba pada kemaskini Nougat dengan sistem fail F2FS, mesti anda akan suka kelajuannya.

Pengguna OnePlus 3T jangan ingat bahawa kelajuan buka aplikasi bukan datang dari Snapdragon 821 saja, tapi kebenaran telah terbukti bahawa anda mungkin ketinggalan kelajuan yang lebih oleh pretasi underclocking, berbalik pada lama yang bagus 2.15GHz daripada biasa OnePlus 3 dan Snapdragon 820. Ini mungkin membuatkan bateri OnePlus 3T ni besar kapasiti walaupun ia ringan, dan pasti para pemaju akan melaksanakan perubahan yang bijak untuk kernel dan menawarkan governors (profil kernel) yang berguna maka pengguna dapat menikmati pretasi kelajuan dan jangkahayat bateri yang terbaik bawah pada 2.35GHz.

Kesimpulannya, OnePlus 3 dan 3T akan berkelakuan sebahagian besar sama di bawah F2FS yang sama, yang mana akan datang untuk OnePlus 3 pada kemaskini rasmi Nougat. Perbezaan dalam kelajuan penyimpanan seperti mana yang diukur oleh AndroBench tidak kelihatan tambahan produk tambahan cip NAND dalam versi 128GB, tetapi sebaliknya perubahan yang dibuat pada asas sistem fail. Ini merupakan kebaikan untuk kedua-dua pengguna OnePlus 3 dan 3T dan jangan bimbang mengenai banyak pengalaman pengguna yang lebih suka memilih untuk simpanan yang sedikit. Akhir kata, kedua-dua peranti ini sangat-sangat jahat (dan terus berkembang sama sekali) walaupun terdapat isu-isu dengan kependaman sentuhan (untuk lebih lanjut mengenai isu kependaman sentuhan, klik pautan luar ini > OnePlus 3/3T Users Voice Concern Over Touchscreen Latency Issues

Jadi, jika anda ada pendapat dan soalan, sila komen di bawah yer?
Never Settle!
Sumber, xda-developer
Powered by Blogger.