Maaf sila aktifkan javascript.

Pasang Aplikasi YouTube Yang Bebas Iklan


Umum sedia mengetahui bahawa aplikasi YouTube untuk Android versi terbaru mempunyai iklan yang tidak boleh dilangkau (unskippable ads). Memang menyakitkan hati melihat iklan-iklan itu 'bertebaran' merata-rata melainkan kita melanggan YouTube Red, yang malangnya pula tidak terdapat untuk rakyat Malaysia buat masa ini.

Oleh itu satu workaround adalah perlu bagi menjamin kesejahteraan hidup yang bebas iklan melampau, agar nenek sebelah rumah tidak lagi meracau-racau, dan kucing yang selalu lalu-lalang di belakang rumah juga tidak mengacau. Heh.

Apa yang anda perlukan:

1. Peranti dah siap root, serta dah semestinya mempunyai custom recovery seperti TWRP.
2. Aplikasi YouTube yang telah ditampal (patched). Muat turun ia di sini: YouTube AdAway
3. Fail pemasang. Muat turun di sini: youtube-installer
4. Otak yang tuntas dan pantas berfikir.
5. Wajah persis Fattah Amin. Boleh jual buku weh kalau pandai menulis macam abam.

Kaedahnya:

1. Muat turun fail YouTube AdAway tersebut. Sila tempatkan dalam folder 'Download' pada kad storan luaran anda. Kalau anda kurang yakin, buh je lah pada folder Download dalam storan dalaman sekali. Heheh.

2. Sila reboot ke recovery. Kalau anda malas sangat nak guna gabungan kekunci untuk melakukannya, anda boleh guna aplikasi Simple Reboot oleh Francisco Franco ini.

3. Kemudian, sila cari fail pemasang yang telah anda muat turun itu. Buh la dekat tempat yang senang nak cari. Dalam storan dalam (internal storage) pun tiada masalah, storan luaran (sdcard) pun boleh juga.

4. Flash fail pemasang tersebut.

5. Reboot.

Selesai. Untuk peringatan, sila nyahaktifkan auto update pada aplikasi Google Play Store, serta jangan kemas kini versi aplikasi YouTube untuk mengelakkan daripada anda dapat melihat iklan semula.

*Kalau mau update juga rasanya kena guna Xposed Framework untuk pasang module YouTube AdAway. Tak pasti sama ada masih berkesan atau tidak. Anda boleh cuba sendiri.

Sumber: [APP] Patched ad-free YouTube APKs
Powered by Blogger.