Maaf sila aktifkan javascript.

Android 7.1.2 Beta 2 Kini Dilancarkan Bersama Fingerprint Gesture pada Nexus 6P, UI Multitasking Baru untuk Pixel C

Gambar pinjam, bukan admin punya.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai Android.
Kini Google melancarkan Android 7.1.2 Beta 2 untuk pengguna yang menyertai program Beta
Peranti yang mendapat kemaskini ini ialah Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 5X, Nexus 6P, dan Nexus Player
Model lain? Harap bersabar dan bagi yang tak support tu, elok lah naik-taraf peranti anda.

Label kemaskini tersebut ialah NPG471 dan ia hanyalah kemaskini kecil bagi peranti yang disokong. Bagi yang telah menyertai program Android Beta, anda pasti dapat kemaskini ini (selagi peranti anda disokong dengan versi tersebut lah), tapi jika anda nak kemaskini secara manual, kena tunggu sehingga halaman system images dikemaskini.


Nexus 6P Fingerprint Scanner Gesture

kredit pada @Marnett05

Fingerprint scanner gesture untuk turunkan bar notification akhirnya dapat juga pengguna Nexus 6P merasai fungsi tersebut. Untuk maklumat anda, fungsi tersebut sebelum ini hanya untuk pengguna Google Pixel sahaja, tapi akhirnya dilancarkan bagi peranti bukan Pixel, dan Nexus 5X mendapat fungsi tersebut pada kemaskini Beta yang pertama.

Pixel C Mendapat Launcher baru, Nav Bar Icons baru dan Multitasking yang dirombak!


Skrin multitasking di atas menunjukkan pandangan kad besar daripada aplikasi yang telah dibuka bukan seperti yang biasa kita nampak, malah anda boleh buka cepat aplikasi tersebut kepada mode multi-windows dengan mudah hanya menarik dan jatuhkan pemegang kad untuk satu sisi skrin.

Anda juga boleh lihat screenshot kedua, Pixel C juga menerima Google Pixel Launcher, tapi berbeza pakej (com.google.android.apps.pixelclauncher versus com.google.android.apps.nexuslauncher) dengan Pixel or Pixel XL. Motif sebenar kenapa Google bahagikan kepada dua pakej berasingan ni masih lagi jadi tanda tanya tapi harap pakej ini terus menerima kemaskini dengan lebih banyak fungsi table pada masa akan datang.

Akhir sekali, icon navigation bar telah diubah-suai untuk kelihatan seperti Pixel dan Pixel XL. Walaupun ia merupakan perubahan yang kecil, tapi dengan perubahan kecil tersebut menyatukan reka bentuk di seluruh spektrum peranti Pixel.

Terima kasih Google kerana tidak merendahkan martabat Google Pixel C kerana ramai pengguna peranti tersebut merasakan seperti menjadi anak tiri keluarga Pixel. hihihi. Bagi peranti lain yang bukan keluarga Nexus dan keluarga Pixel, kita tunggu ayah LineageOS bagi kita makan 7.1.2 Nougat. Status LineageOS sekarang menggunakan LOS 14.1, 7.1.1 Nougat, dan hampir menyokong 140 peranti termasuk anak-anak Pixel dan Nexus. hahaha

Apa pendapat anda? Sila komen kat bawah tu ye.
Powered by Blogger.