Maaf sila aktifkan javascript.

Google Bakal Menyekat Iklan Dalam Chrome, Tanpa Perlu Extension Lagi


Beberapa bulan lepas, Google dikatakan akan menambah ciri penyekat iklan atau ad-block pada pelayar web Chrome. Menurut Google, para penerbit diberikan tempoh sehingga awal 2018 untuk 'memperbaiki' iklan mereka atau ia tidak akan dipaparkan langsung dalam Chrome.

Dalam satu post di blog mereka, Google mengumumkan bahawa mereka telah menyertai Coalition for Better Ads, sebuah kumpulan industri yang mencuba untuk menambah baik iklan-iklan dalam talian.

Kumpulan tersebut telah membangunkan Better Ads Standards, dan menyenarai garis panduan bagi desktop dan iklan pada telefon pintar berdasarkan kepada kajian terperinci.

Iklan yang dikatakan sebagai 'tidak boleh diterima' ialah seperti pop-up, main video secara automatik berserta bunyi/suara, iklan bersaiz besar, iklan yang mempunyai kiraan masa, dan beberapa lagi format lain.

Bagi membantu para penerbit untuk memperbaiki laman mereka, Google telah menyediakan satu tool yang dinamakan sebagai Funding Choices yang memberikan peluang kepada penerbit laman untuk memapar mesej tersendiri meminta para pelawat menyahaktif penyekat iklan masing-masing atau bayar jika mahu membaca kandungan laman melalui program Google Contributor.

Sumber: The Keyword
Powered by Blogger.