Maaf sila aktifkan javascript.

Buat Android Screenshot Lebih Menarik Dengan Hishoot Template!


Antara kelebihan yang terdapat di Android adalah kebolehan mengubah suai paparan homescreen. Anda bebas mengubah ikon, pelancar dan widget! Bagi mereka yang sukakan citarasa estetik pastinya mahukan peranti mereka cantik dipandang dari luaran dan dalaman. Antara pelancar popular yang digunakan untuk ubah suai homescreen seperti Nova Launcher, Kustom widget dan Zooper widget. Tetapi hari ini the_eraser bukan nak tulis mengenai Nova Launcher atau widget tetapi aplikasi Hishoot yang boleh menghasilkan screenshot seperti yang telah the_eraser hasilkan di bawah.




"Wah! Pakai Google Pixel ker?" Ada yang bertanya soalan sedemikian dan saya hanya tersenyum. Gambar tersebut bukan gambar peranti Pixel peribadi tetapi hanyalah sekadar bingkai template yang diisi dengan screenshot! Macam best kan?
Macam mana nak buat ni? Boleh tak pakai gambar peranti lain? Boleh!

Anda perlu muat turun dan memasang aplikasi Hishoot2i dan template. Ini template Google Pixel yang digunakan pada gambar di atas. Selesai pasang anda buka aplikasi Hishoot seperti yang tertera pada gambar di bawah.


Jika anda swipe kanan pada kad AHX Colored Pixel Red, anda boleh uninstall atau favourite template kegemaran anda.


Untuk edit Hishoot template, tekan pada kad AHX Colored Pixel Red dan ia akan membuka halaman Hishoot editor. Di sini anda boleh memasukkan screenshot anda ke dalam bingkai template. Tekan pada butang hijau Screen 1 dan cari screenshot yang anda telah buat. Jika belum buat, tekan butang kombinasi screenshot peranti anda untuk membuat screenshot!



Anda juga boleh mengaktifkan atau mematikan efek shadow dan glare. Pada butang Background anda boleh memasukkan background belakang atau menukar warna latar. Pada butang Badge, anda boleh letak nama ikut suka hati atau hide nama supaya screenshot nampak lebih kemas.

Selesai edit, tekan pada ruang atas di gambar atau tekan butang back untuk save. Butang hijau logo save akan muncul. 
Gambar akhir Hishoot anda akan disimpan di folder Hishoot atau terus tekan butang share di notification drawer.



Untuk mencari template Hishoot bagi peranti-peranti popular yang lain, anda boleh cari di Google+, Dropbox atau search di Google. Untuk hasilkan template sendiri pakai Photoshop pun boleh.
Powered by Blogger.