Maaf sila aktifkan javascript.

Ubuntu 17.10, Apa Yang Baru?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai Ubuntu.
Ini bukan you buntu tau, tapi Ubuntu dan saya nak habaq pasal versi 17.10.
Nama haiwan bagi versi ini ialah Artful Aardvark.



Ni la empunya nama pelik tu 🙈

Ubuntu ni merupakan sistem operasi desktop Linux yang terkenal dan ia melancarkan sokongan jangkamasa pendek terkini yang mana pihak Canonical nak tunjuk sesuatu yang baru dari versi ini (versi ini LTS (Long-terms-support)).

Ubuntu 17.10, Artful Aardvark merupakan satu langkah permulaan yang baru dalam sejarah Ubuntu!

Setelah berkurun lama kurahsiakan. Cintaku padamu ehh ternyanyi lagu lak. 😅 Setelah sekian lama mereka membawa tweak kecil, tapi bila tibanya Artful Aardvark ni mereka keluarkan apa yang ada dengan perubahan yang baru serta bersedia untuk menyambut era baru Ubuntu.

Jika ampa perasan, versi kali ini menggunakan huruf A iaitu permulaan huruf abjad dan ini juga nak melambangkan bahawa Artful ini versi pertama dalam Ubuntu yang dilancarkan bersama desktop GNOME Shell dipasang secara lalai tau.

Mempunyai Desktop Yang Baru
Versi pertama Ubuntu menggunakan GNOME Shell sebagai desktop lalai.

Mereka memilih jalan untuk letak tepi Unity (kenapa, pasaipa, apa dosa dia 😔) dari desktop lalai pada Artful.

Inovasi seperti HUD (head-up display), menu global, menu bunyi, memberitahu-osd, dan banyak lagi ciri desktop Unity yang ampa suka tu sudah tiada. Tapi tapi, ada la beberapa di antaranya mempunyai penggantian analog (seperti pengawalan suara, sistem pemberitahuan) tetapi yang lain tidak (seperti HUD).

Ubuntu 17.10 ini menggunakan dua panel susun atur iaitu ketinggian menegak penuh dock terdapat di sebelah kiri (ini boleh ubah kedudukan) dan bar atas tu.

Tadaaa

Ubuntu Dock

Ubuntu Dock baru mempunyai task manager dan pelancar aplikasi yang tinggal sekali di sini. Ia menunjukan aplikasi yang telah dibuka dengan penunjuk dot dan boleh pin kan sebagai aplikasi kegemaran.

Dock tersebut juga global di mana ia memaparkan ikon/aplikasi dari semua Workspaces tak kisah mana satu Workspace yang anda lihat.

Kedua² Ubuntu Dock dan bar atas tu merupakan separa telus, di mana ia menambahkan pandangan visual yang menarik. Ciri ketelusan dinamik akan menjadikan kedua² dock dan bar atas jadi lebih gelap, menjadikan kandungan label panel lebih mudah dibaca di latar depan.

Walaupun tiada tingkah laku lalai, tapi ampa boleh sorok dock tersebut secara automatik untuk melihat pandangan lebih luas. Boleh pi kat tetapan ini Settings > Dock dan on slide Autohide.

Activities dan Workspaces
Ini gambar activities dan workspaces

Kawasan desktop utama kekal sebagai ruang yang boleh digunakan di mana ampa boleh letak ikon, folder dan fail.

Tiada lagi app menu global, tapi ada sesetengah aplikasi meletakkan menu kecil di bar atas yang mengandungi nama aplikasi dan app Menu tersebut mengandungi butang 'quit'.

Jika ada aplikasi yang ampa letak bawah, bila tekan fungsi atas akan keluar semua. Ampa boleh gunakan fungsi tersebut dengan menekan butang papan kekunci Start atau klik perkataan Activities pada penjuru bar atas, sebelah kiri.

Oh ya, dekat Windows 10 pun ada juga tau benda ni, nama dia Task View. 😅

Gambar Keseluruhan Aplikasi
Nampak wallpaper belakang, seksi kan? 😝

Untuk dapatkan ciri ini, hanya tekan dot-grid dekat penjuru bawah kiri ampa. Ia disusun mengikut huruf dan jika ampa scroll dia akan ke page yang lain.

Ampa boleh lancarkan aplikasi dengan klik aplikasi tersebut, atau pilih dengan papan kekunci lalu tekan Enter atau pun sentuh saja ia (untuk yang ada skrin sentuh la 😅)

Kalau cari tak jumpa atau malas nak scroll, ampa tulis aplikasi yang ampa nak tu dekat ruang pencarian dekat atas tu. Tapi dengan syarat aplikasi tu ampa dah pasang la. 😁

Lihat dan Rasa serta Hayatilah ehhh 🙈
Abaikan folder yang lain tu hahaha

Ubuntu 17.10 ini masih lagi menggunakan tema Ambiance GTK dan set ikon Ubuntu Mono Dark.

Kalau ampa perasan, butang windows (yang ada tutup, besar dan sorok tu) pada Ubuntu 17.10 ni macam Windows kan? Sebab dia dok belah kanan. Kalau tak suka, ampa boleh tukar balik. 😛 Kalau nak tukar, masuk Tweak>Windows>Titlebar Buttons.

Kalau ampa ralik tak tekan logout tu, dia akan logout sendiri dalam kiraan 60 saat.

Sebenarnya silap screenshot ni hahaha

Nampak tak kat bar tu, dan butang yang ada dekat bar tu, simple kan?

Abaikan nama folder tu hahaha

Tak syok satu ja, kenapa warna butang Create tu hijau? Kata guna tema Ambiance? 😒 Ni bukan ralat, memang depa buat macam tu la geng. 😑

Lawa tak wallpaper skrin kunci ni?

GDM3 (GNOME Display Manager 3) mengambil alih log masuk dan kunci dari LightDM dan Unity Greeter.

Skrin kunci ni ambik masa sikit nak guna sebab kena tekan kekunci untuk masuk bahagian masuk kata laluan, tengok gambar kat bawah. Selain tekan kekunci, boleh klik dan heret ke atas ataupun jika anda ada skrin sentuhan, boleh heret ke atas (yang ni best hahaha). Jika ampa perasan, Windows pun lebih kurang macam ni kan? 😏

Skrin kunci lawa dah, mai tang ni kosong? 😑

App Tetapan Baru
Abaikan nama Wi-Fi yang saya guna tu. 😅

App System Settings yang lama takda masalah, cuma sedikit tidak konsisten. Tapi versi baru ni, reka bentuk centric bar sisi ni nampak kemas lagi kan? Pelbagai panel penetapan yang terkandung di dalam aplikasi juga telah diuji semula untuk mengikuti susun atur dan corak yang sama.

Aplikasi Dikemaskini dan Baru
Mozilla Firefox memang dah ada siap² tau.

Pengenalan GNOME Shell pada desktop ini merupakan perubahan yang paling ketara dalam Ubuntu 17.10 ni, tapi terdapat beberapa kemas kini app utama dan juga penambahbaikan lain².

Dalam Ubuntu, terdapat versi terkini aplikasi utama, iaitu Firefox 56 untuk melayari web, Thunderbird untuk e-mel dan LibreOffice yang terkini serta RhythmBox untuk mainkan muzik dan menguruskan koleksi muzik ampa.

App Kalender pula mengintegrasikan dengan baik dengan Message Tray, malah aplikasi itu sendiri kini menyokong penciptaan dan penyuntingan peristiwa berulang.

Jika ampa guna Wi-Fi awam percuma, anda pasti hargai usaha untuk meningkatkan keupayaan pengesanan portal.

Unity 7
Ada sesiapa rindu akan Unity 7?

Tabahlah kerana ia hilang dari imej muat turun tapi ampa boleh pasang ia kembali di Ubuntu 17.10 jika ampa merinduinya. 😉

Sekiranya ampa naik taraf dari pelepasan yang lebih awal, iaitu Ubuntu 17.04, Unity akan tetap dipasang tapi ampa kena pilih sesi Unity dari skrin masuk untuk tukar tau.

Ubuntu Telah Buang Muat Turun 32-bit

Ubuntu 17.10 hanyalah tersedia untuk dimuat turun sebagai imej 64-bit.

Jika ampa tersangkut pada peranti 32-bit, ampa boleh naik taraf daripada pelepasan sebelum ini (seperti Ubuntu 17.04 32-bit) tetapi untuk melaksanakan pemasangan baru, ampa perlu menggunakan pemasangan minimum atau bersih .iso dan mengambil keseluruhan distro secara manual.

Perubahan ini tidak menjejaskan rasa Ubuntu, jadi ampa boleh tukar kepada yang lebih ringan seperti Ubuntu MATE.

Aardvark Juga Mempunyai Sendiri Bahagian 'Ard
Lihatlah reka yang bersahaja itu.

Walaupun usaha yang terbaik buat GNOME seperti Unity, mungkin terdapat pilihan aneh pada pameran.

Sebagai contoh, bukannya meletakkan butang "Aplikasi" di bahagian atas Ubuntu Dock (untuk membuat analog ke butang Dash dalam Unity Launcher), Ubuntu telah meletakkannya di bahagian bawah dock, di bahagian bawah skrin, daripada jangkauan, hampir tidak perasan kewujudan benda tu. 😂

Mengurus workspace jauh lebih intuitif berbanding di bawah Unity (walaupun tiada jalan pintas kekunci yang tidak dapat dibetulkan) dan UI (antaramuka pengguna) sering terasa agak lembap untuk bertindak balas terhadap klik (walaupun ini adalah lebih banyak masalah persepsi kerana animasi GNOME yang perlahan).

App Amazon pula yang takda sapa (rasanya la) yang mintak masih lagi datang sebelum dipasang dan disematkan pada pelancaran desktop. Di sisi positif, ia memuat dalam penyemak imbasan lalai dan bukannya bingkai tingkap.

Nak muat turun macam mana?

Kalau nak muat turun, boleh klik pautan bawah ni
Muat Turun Ubuntu 17.10 (64-bit)

Ni saya belanja lagi gambar² Ubuntu 17.10.
Ini infomasi sistem komputer riba saya.

Ini pula saya buat sambungan Bluetooth dari peranti saya ke komputer riba saya dan kalau nak hantar fail ka apa² tekan Send Files.. tu.

Tak perlu nak pasang Tweak GNOME ni kerana dah ada siap² dalam ni. Tapi ada fungsi dalam ni memerlukan fail lanjutan untuk berfungsi.

Kalau ampa tekan dekat ikon (contoh gambar aplikasi Chrome) tu, akan keluar pratonton aplikasi tersebut.

Ni saya belanja sikit video pasal Ubuntu 17.10, Artful Aardvark.


Jika ada sebarang komen dan pertanyaan, komen kat bawah ni tau. 😄
Powered by Blogger.