Maaf sila aktifkan javascript.

Twitter Melancarkan 280 Batas Aksara Kepada Penggunanya


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai Twitter.
Pasti ampa tahu kan bahawa Twitter ni hadkan aksara sebanyak 140, lebih kurang macam perkhidmatan SMS ja kan?

Oleh kerana itu, ramai orang berjaya meringkaskan penulisan mereka seringkas yang boleh, kalau tak lepas, reply post sebelum ini sebagai penyambung cerita.

Walau bagaimanapun, pada awal tahun ini, terdapat khabar² angin mengatakan Twitter nak meningkatkan had aksara tersebut.
Ia mula menguji had aksara 280 pada bulan September, dan kini ciri tersebut semua orang dapat.
Ampa bimbang? Twitter kata tenang dahulu jangan gelabah. 😂

Menurut Twitter, para pengguna bimbang kerana had aksara 280 tu akan merosakkan kerumitan Twitter yang tidak berasas.
Graf ini sebagai buktinya.

Kira² 9% daripada tweet mencapai batas aksara 140, tapi sudah tentu itu tidak termasuk semua tweet yang tak pernah dihantar kerana pengguna tidak boleh nak luahkan apa yang mereka mahukan. Selepas mengaktifkan aksara 280 pada sejumlah kecil akaun yang bertuah, Twitter mengatakan hanya 1% sahaja pengguna yang capai had aksara 280. Tulis panjang² nak buat karangan ka. 😜

Ia juga jarang berlaku bagi pengguna untuk mencapai aksara 280, hanya 2% dari tweet melebihi aksara 190. Had aksara tweet sebanyak 280 juga mendapat lebih likes dan retweets daripada had aksara tweet sebanyak 140. 😊

Cuba kira ada berapa?

Had aksara 280 baru ini telah pun ada pada aplikasi rasmi Twitter, antaramuka web, dan Tweetdeck untuk pengguna serata dunia. Selain kiraan aksara, ampa akan lihat bulatan kecil yang mengisi semasa ampa menaip.

Namun, bahasa Korea, Jepun dan Cina akan terus bersama had aksara 140 kerana ruang tidak menjadi masalah dalam bahasa² yang lebih padat ini, tapi aplikasi pihak ketiga tidak dapat mengintegrasikan tweet lebih lama semasa diuji dan kemungkinan akan menjadi pilihan tidak lama lagi. Sabar ya? 😘

Apa pendapat ampa? Berbaloikah had aksara 280? Atau 140 pun sudah memadai? 😏
Sila komen di bawah untuk kita berkongsi pendapat. 😙
Powered by Blogger.